De meeste ondernemers kopen een nieuwe auto als ze hem op naam van de zaak zetten. Dat is meestal het voordeligste, maar nu de bijtellingsregels veranderen, ligt dat volgend jaar anders. Een jonge tweedehands auto kan wel eens voordeliger uitpakken.
Autofabrikanten proberen deze maand ondernemers tot spoed aan te sporen. Wil je nog profiteren van de 7 procent bijtelling? Dan moet je nu een nieuwe auto kopen, roepen ze, want de regels worden weer een stuk strenger in 2016.
Die bewering is op zich waar, maar hoe je het ook wendt of keert, een auto kost geld. Misschien heb je de huidige auto nog niet zolang, en was je eigenlijk van plan pas volgend jaar een nieuwe auto te kopen.
Je kunt natuurlijk volgend jaar op zoek naar een auto die dan een lage bijtelling heeft. Maar omdat de regels in 2016 weer behoorlijk veel strenger zijn, is de keus erg beperkt. Zo gaat het bijtellingspercentage voor plug-in hybrides omhoog van 7 naar 15 procent.
Tweedehandsje op naam van de zaak
Je zou daarom kunnen overwegen of het niet loont om geen nieuwe auto, maar een occasion op naam van de zaak te zetten.
Normaliter doe je dat niet zo snel. Je betaalt immers bijtelling over de cataloguswaarde van je auto, niet over de aanschafwaarde. Dat wil zeggen dat als jij een tweedehands auto koopt van 30.000 euro die nieuw 40.000 heeft gekost, je bijtelling betaalt over 40.000 euro.
Echter, als het bijtellingspercentage maar laag genoeg is, kan dat het verschil in wat je uiteindelijk netto kwijt bent, toch heel gunstig uitpakken. De Belastingdienst bepaalt namelijk het bijtellingspercentage op het moment dat de auto op kenteken wordt gezet. Dat percentage geldt vervolgens voor de komende 5 jaar, ongeacht of de auto van eigenaar wisselt.
Kortom, koop je een een Tesla uit november 2013, dan betaal je tot november 2018 geen bijtelling. Voor een dikke Mitsubishi Outlander plug-in Hybride uit december 2014 betaal je tot december 2019 maar 7 procent bijtelling.
Het rekensommetje valt natuurlijk elke keer net wat anders uit. Maar overweg je in 2016 of 2017 een nieuwe auto aan te schaffen, vraag dan aan je accountant om even te berekenen of het per saldo niet voordeliger is een zuinige auto uit 2014 te kopen in plaats van een nieuwe.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl